Ako zužitkovať prebytok jabĺk? Pripravte z nich tieto chuťovky!

Dátum pridania: 09. 10. 2018

Jeseň nie je len obdobím sychravého počasia, ale aj bohatej úrody. Z ovocia dominujú jednoznačne jablká – sú chutné a navyše plné vitamínov. Čo robiť, ak ich máte v domácnosti prebytok? Poradíme vám, ako toto chutné jesenné ovocie zužitkovať.

 

 Jablká – zázrak zo stromu

V obchodoch dnes často sezónnosť nehrá rolu – rôzne druhy ovocia sú dostupné po celý rok a miesto toho, aby sme konzumovali to, čo sa aktuálne urodí v záhradách a ovocných sadoch, radi siahame po exotickom ovocí, dovážanom zo zahraničia. Len málokto si však uvedomuje, akú veľkú silu v sebe ukrývajú obyčajné jablká. Obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych a stopových látok, ktoré posilňujú našu imunitu a pomáhajú nám cítiť sa fit. Draslík, obsiahnutý v jablkách, podporuje správnu činnosť obličiek a svalov a jablká svojím vysokým obsahom antioxidantov slúžia aj ako prevencia pred rakovinou. Ak uvažujete nad chudnutím, jablká by sa mali stať súčasťou vášho jedálnička – obsahujú totiž vlákninu a tak si nimi môžete veľmi dobre nahradiť sladkosti či iné kalorické bomby.

 

 

Kedy vám jablká skutočne pomôžu? Tu je zopár babských rád:

  • Jablká pomáhajú v boji proti chrípke, nachladnutiu, ale aj pri kašli či horúčke.
  • Máte problémy s obličkovými kameňmi? Siahnite po jablkách a konzumujte ich vo väčšom množstve. Po pár dňoch by sa vám malo uľaviť.
  • Lekári odporúčajú konzumovať jablká aj pri vysokom cholesterole.
  • Výskumy dokázali, že pravidelná konzumácia jabĺk chráni náš mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
  • Aj budúce mamičky by mali konzumovať veľa jabĺk – môžu tým vraj znížiť riziko astmy u detí.

 

Máte doma prebytok jabĺk? Pripravte ich na niekoľko spôsobov:

Jablká sú skutočne vďačným ovocím, ktoré nemusíte konzumovať len surové, ale sú mimoriadne chutné aj v rôznych ďalších podobách. Pripravte si z nich napríklad jablkovú šťavu, jablkové pyré, chutnú výživu pre deti alebo ich využite pre krásu a doprajte si z nich pleťovú masku. Experimentovaniu s jablkami sa medze nekladú.

 

Jablkové pyré

Nič nepoteší v chladných a sychravých dňoch viac ako chutné jablkové pyré, ktoré zasýti malých i veľkých. Navyše je to veľmi rýchle a jednoduché – jablká umyte, ošúpte a zbavte jadierok. Nakrájajte ich na menšie kúsky. Vložte ich do hrnca, pridajte badián, zalejte malým množstvom vody a pár minút poduste, kým kúsky jabĺčok nie sú úplne mäkké. Badián vyberte a jabĺčka rozmixujte pomocou ponorného mixéru na pyré. Aby bolo ešte chutnejšie, oslaďte ho medom alebo cukrom, podľa chuti môžete pridať aj mletú škoricu a citrónovú šťavu. Takto pripravené pyré si môžete odložiť aj na horšie časy – stačí ho nadávkovať do sklených (zaváraninových) pohárov, ktoré krátko sterilizujete.

 

Zdravé jablkové „chipsy“

Chcete sa zdravo stravovať, no pri pozeraní filmov vám chýba niečo pod zub? Pripravte si jablkové „chipsy“ plné vitamínov. Stačí jablká len očistiť, zbaviť jadierok a nakrájať na tenké plátky. Tie potom usušte v rúre – nastavte teplotu na 50 stupňov a nechajte dvierka na rúre mierne pootvorené, aby mohlo unikať vlhko. Stačí pár minút a mňamka k filmovému večeru je hotová.

 

Zavárané jablká

Urodilo sa vám tento rok naozaj veľa jabĺk a je vám ich ľúto vyhodiť neskonzumované? Zavarte ich! Stačí jablká len umyť, ošúpať a nakrájať na mesiačiky. Natlačte ich do pohára, pridajte cukor, zaváraninové poháre vložte do hrnca, všetko spolu prevarte a sterilizujte. Takto zavarené jabĺčka vám vydržia celú zimu a v prípade potreby ich môžete využiť do koláča alebo len tak, ako sladkú dobrotu.

 

 

Pleťová maska proti akné

Jabĺčka sú zdravé nielen pre vnútorný organizmus, ale aj pre pleť. Výborne ju vyživia a dodajú jej potrebnú hydratáciu. Ako na to? Jablká postrúhajte, pridajte 2 polievkové lyžice medu, dobre zamiešajte a rovnomerne rozotrite na tvár. Nechajte 10 minút pôsobiť a potom masku dôkladne zmyte. Vaša pleť bude hebká a zdravo vyzerajúca.

 

Zázračné šupky z jabĺk

Hoci sa môže zdať, že šupky z jabĺk sú odpad, ktorý je potrebné vyhodiť, opak je pravdou. Práve v šupkách sa nachádza najviac vitamínov. Ako ich využiť? Zalejte ich napríklad horúcou vodou a pripravte si z nich voňavý čaj. Šupky tiež pomôžu pri čistení vašich hrncov a panvíc, nielenže účinne odstránia mastnotu a nečistoty, hrnce budú vyzerať ako nové. Jablkové šupky ale vedia pomôcť aj kráse – stačí si ich umiestniť pod oči, nechať pôsobiť pár minút a kruhy pod očami sú minulosťou.

 

Ste aj vy milovníkom jabĺk? Nevynechajte Jablkové hody v Centro Nitra!

V sobotu 20. októbra budú prebiehať v Centro Nitra Jablkové hody, a to v spolupráci so Strednou odbornou školou potravinárskou v Nitre.  Pre všetkých bude pripravená ochutnávka jablkových dobrôt spolu s receptami na ich prípravu. Spestrením popoludnia bude ukážka práce profesionálneho carvera, ktorý z jabĺčok vytvorí rôzne kreácie. Nebude chýbať ani jabĺčková tvorivá dielňa pre najmenších. Srdečne pozývame!

 


 

logo_camp-david.jpg
logo_omega.jpg
logo_sportisimo.jpg
logo_bepon.jpg
logo_fotocentrum.jpg
logo_kara-trutnov.jpg
logo_fortuna.jpg
logo_gallery.jpg
logo_brloh.jpg
logo_orange.jpg
logo_samdex.jpg
logo_ccc.jpg
logo_favab.jpg
logo_la-koliba.jpg
logo_sp-sv-vojtecha.jpg
logo_ro-ma.jpg
logo_jysk.jpg
logo_manufaktura.jpg
logo_sevt.jpg
logo_michell-fashion.jpg
logo_fashionpoint.jpg
logo_tvoj-mobil.jpg
logo_bb-design.jpg
logo_scan-quilt.jpg
logo_u-frantiska.jpg
logo_martinus.jpg
logo_medicine.jpg
logo_vip-luxury-concept-store.jpg
logo_anipet.jpg
logo_billa.jpg